Ontpillen

Gezond leven, minder pillen

Ontspullen kenden we al, maar ontpillen is een nieuw werkwoord. Arts en verouderingswetenschapper David van Bodegom schreef recent een boek met deze hoopgevende titel.  Zijn boodschap ‘neem je gezondheid weer in eigen hand’ past uitstekend bij de visie achter complementaire zorg en integrative medicine.

David van Bodegem - Ontpillen

Ontpillen: Boek met praktische adviezen

Van Bodegom publiceerde samen met Rudi Westendorp in 2015 al de bestseller ‘Oud worden in de praktijk,’ een boek vol praktische tips voor een gezonde leefstijl. Laat de omgeving het werk doen, was het motto. Ofwel: zet worteltjes klaar in plaats van chips en plaats veelgebruikt servies net iets hoger in de kast.

Gezond ouder worden

Ouder worden gaat vaak gepaard met een toenemend gebruik van medicijnen. Tegen slapeloosheid, te hoge bloeddruk, brandend maagzuur, te hoog cholesterol en andere (ouderdoms-) kwalen. Met dit nieuwe boek helpt de schrijver ons te ontpillen. Zijn inspiratie haalde hij uit zijn verblijf in Ghana, waar typische verouderingsziekten als hart- en vaatziekten en diabetes bijna niet voorkomen. Net zo min als obesitas, botontkalking, hoge bloedsuikerwaarden en dergelijke. Inwoners van dit Afrikaanse land worden – als ze de kinderjaren overleven – over het algemeen gezond oud. En dat in een omgeving zonder medische zorg, zonder antibiotica en andere pillen. De oorzaak: een gezonde leefstijl met elke dag veel beweging en een spaarzaam dieet.

Vijf goede redenen

Van Bodegom somt vijf goede redenen op om minder pillen te slikken:
– een gezonde leefstijl heeft een groter effect op je gezondheid dan een pil
– aanpassing van je leefstijl werkt door in meerdere aspecten van je gezondheid
– pillen geven de valse schijn dat het probleem is opgelost
– het landelijk geneesmiddelenbudget kan fors omlaag door te ontpillen
– en: de kans op bijwerkingen neemt toe naarmate mensen meer pillen slikken.

Lichaamsbewustzijn en leefstijl

In veertien hoofdstukken behandelt Van Bodegom vervolgens de meest voorkomende (ouderdoms-) kwalen. Hij doet dat zowel systematisch als beeldend. De informatie die hij geeft, over de kwaal én over de beschikbare medicijnen, maken je bewuster van de werking van je lijf, de risico’s van pillen én van de keuzes die je hebt. Veel waarde hecht hij aan het (zelf) meten van de klachten. Elk hoofdstuk eindigt met een opsomming van – wetenschappelijk onderbouwde – leefstijlaanpassingen. Die zijn zo uitnodigend en overtuigend beschreven dat je er gewoon zin in krijgt. Een aanrader dus, dit boek, als je wilt ontpillen!

Concreet: Leefstijlaanpassingen bij luchtwegklachten

  1. Stop met roken
  2. Lukt dat niet: ruil sigaretten in voor de E-sigaret
  3. Train je longen met een ademhalingstrainer
  4. Verbeter je ademhalingstechnieken
  5. Voorkom infecties
  6. Vermijd prikkels door schone omgeving
  7. Zorg voor koude slaapkamer en warm bed
  8. Kies je huisdieren zorgvuldig
  9. Zorg voor een gezond gewicht
  10. Overleg met je arts of je op proef kunt stoppen met ontstekingsremmers

Deze recensie werd geschreven door Marieke van Nimwegen. Zij schrijft al 25 jaar over integrale gezondheid en is werkzaam bij Van Praag Instituut, Utrecht. TTWijzer, kwartaalmagazine Van Praag Instituut. Therapeutic Touch

www.bol.com

Ontpillen
David van Bodegom
Uitgeverij Atlas Contact, 19,95 euro