Vurrukkulluk kookboek review

Door Marieke Kops

Vurrukkulluk kookboek review
Als liefhebster van zowel romans als boeken over voeding kon ik deze spannende combinatie niet laten liggen: een kookboek vernoemd naar een klassieker van Remco Campert én geschreven door Ronald Giphart. De schrijver heeft samen met zijn vrouw Mascha Lammes een kookboek samengesteld met ‘101 beproefde recepten voor het moderne gezin’, ze noemden het Vurrukkulluk.

Over het kookboek

Giphart & Lammes hebben in de 20 jaar dat ze samen zijn vele recepten verzameld. Naar eigen zeggen hebben ze zich ontwikkeld van maaltijd-afhalers tot bedreven thuiskoks. Het idee om de meest geliefde recepten van het gezin te bundelen was in eerste instantie voor eigen gebruik, pas later ontstond het plan om de recepten te delen in een kookboek.

Fotografie en tekst

In Vurrukkulluk zie je foto’s van het gezin in actie in de keuken, maar gelukkig is het geen happy family fotoboek geworden. Het boek bevat vooral veel foto’s van de gerechten, die verrassend goed gemaakt zijn met een iPhone (!). Leuk is de persoonlijke inleiding bij elk recept, over het verhaal achter het gerecht en hoe het bij het gezin Giphart een blijvertje is geworden.

De recepten

De familie Giphart gebruikt geen ingewikkelde ingrediënten, zoveel mogelijk vers en puur en met een voorkeur voor biologisch. Verder geen voedseldogma’s;  je vindt in dit kookboek zowel vegetarische recepten als recepten met vlees en vis. Het varieert van alledaagse maaltijden tot feestelijke hapjes en van oer Hollands tot exotisch buitenlands.

Testrecept: De pompoensoep

En dan de test. Passend bij het seizoen kies ik voor de pompoensoep met cashewnoten, een soort oosterse variatie. Ik volg het recept redelijk nauwkeurig, op drie puntjes na: ik vergeet de verse koriander te kopen, ik blijk geen zoute maar zoete sojasaus in huis te hebben en de garnering met yoghurt vervang ik door crème fraîche omdat me dat lekkerder lijkt. Zo zijn de recepten van Giphart & Lammes ook ontstaan, je brengt (bedoeld of onbedoeld) kleine variaties aan en uiteindelijk ontstaat er een persoonlijke variant van het originele recept.

Hoeveelheid

Even word ik onzeker, er staat dat ik 1 pompoen nodig heb, maar deze variëren nogal in grootte. En dat zal dus de dikte van de soep gaan beïnvloeden. Toch even Googelen en ik besluit dat ik ongeveer 1200 gram pompoen nodig heb. Dat blijken twee kleine pompoenen te zijn.

Het resultaat

Al tijdens het koken voel ik dat dit weleens een succes kan gaan worden, het huis vervult zich met een heerlijke geur en de soep oogt en voelt goed. Ik kan niet afblijven van de cashewnoten die ik heb moet bakken in olijfolie met kerrie en zout. Bij de pompoensoep serveer ik op advies van Giphart naanbrood (ook daarvan staat een recept in Vurrukkulluk, maar ik kocht het in de winkel).

Proeven

Mijn vriend en jongste dochter eten mee die avond en wij drieën zijn het unaniem eens: deze pompoensoep met oosters tintje en bijpassende garnering is erg smaakvol en lekker. Ik krijg zelfs de opmerking ‘dit kun je zo in een restaurant serveren’. Van dit nooit eerder gehoorde compliment krijg ik terstond meer vertrouwen in mijn kookvaardigheden.

Conclusie

Het kookboek Vurrukkulluk is een heerlijke allegaar van recepten met soms hele verrassende variaties. Dat de recepten uitgebreid en jarenlang zijn getest door het gezin Giphart, stelt mij gerust. Koken is niet mijn tweede natuur, maar deze recepten durf ik makkelijk aan. Geïnspireerd door Vurrukkulluk heb ik zelfs besloten een kookschriftje aan te leggen met mijn eigen succes gerechten, zodat ik ze onthoud én makkelijk terug kan vinden. De pompoensoep à la Giphart & Lammes komt er zeker in.