Recensie Koud kunstje

Door Marieke Kops

Koud kunstje recensie
Wim Hof stelt zijn lichaam letterlijk bloot aan extreem koude omstandigheden

Volgens ‘Iceman’ Wim Hof is kou gezond. Zijn methode is een combinatie van koudetraining, ademhalingsoefeningen en inzet. Wim Hof is ervan overtuigd dat we hiermee het autonome zenuwstelsel kunnen beïnvloeden. Koen de Jong verdiepte zich theoretisch en praktisch in de Wim Hof methode (WHM) en schrijft in het toegankelijke Koud kunstje over zijn bevindingen.

Kan iedereen wat Wim Hof kan?

De extreme uitdagingen die Wim Hof probleemloos ondergaat – zo kan hij zonder onderkoelingsverschijnselen 75 minuten in een bak met ijs zitten – zijn volgens Wim Hof geen toevallige capaciteiten. In ieder mens zit het vermogen om het autonome zenuwstelsel te beïnvloeden en daarmee niet alleen kou te weerstaan, maar bijvoorbeeld ook bacteriën, virussen of een depressie te overwinnen. Een potentie die we moeten gaan (her)ontdekken, want volgens Wim Hof kunnen we veel meer dan we denken.

De wetenschap bevestigt

De eerste wetenschappelijke studies bevestigen dat Wim Hof geen levend wonder is, maar iemand die door training en bewustwording zijn lichaam in grote mate kan beheersen. Ook de studies die hebben plaatsgevonden met ‘normale’ mensen bevestigen de veelbelovende potentie van ons eigen lichaam. Na dertig jaar van zelfonderzoek door ervaring – zijn lichaam als laboratorium – krijgt Wim Hof de erkenning waar hij zo op hoopte.

Wat doet kou met je lichaam?

We zijn door centrale verwarming, airconditioning en goede kleding gewend geraakt aan een constante temperatuur van rond de 20 graden. Ons lichaam wordt niet meer uitgedaagd om zelf op temperatuur te blijven. Wim Hof vindt dit geen goede ontwikkeling, volgens hem zorgt blootstelling aan kou juist voor grote gezondheidsvoordelen:

  • Betere doorbloeding van het vaatstelsel
    Hierdoor heb je het minder snel koud (!) en krijgen alle vitale lichaamsfuncties meer zuurstof en voeding. Het niet goed doorbloed zijn van ons vaatstelsel is een belangrijke oorzaak van veel (welvaarts)ziekten.
  • Aanmaak van bruin vet
    Door bruin vet kan je lichaam heel snel opwarmen als de omgevingstemperatuur daalt. Wim Hof heeft veel bruin vet en kan zijn lichaam daarmee onder extreme omstandigheden op temperatuur houden. Baby’s hebben ook veel bruin vet, maar de meeste volwassenen hebben bijna geen bruin vet meer.
  • Activatie van het immuunsysteem
    Er worden meer witte bloedcellen aangemaakt, die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen en indringers als virussen, bacteriën en parasieten.

Ademhaling

Een gezond adempatroon

Koen de Jong is al jaren bezig met ademhalingstechnieken en schreef daar samen met Bram Bakker het veel verkochte boek Verademing over. De technieken die Koen de Jong gebruikt vind je ook terug in Koud kunstje. Je leert hiermee een adempatroon toe te passen dat goed is voor ontspanning en het op peil houden van je energie.

Ademhalingsoefeningen van de Wim Hof methode

De ademhalingsoefeningen van Wim Hof zijn heel anders, ze zijn afgeleid van meditatietechnieken en gaan over de controle van lichaam en geest. Je ademt tijdens de oefening juist totaal anders dan je normaal zou moeten doen. Door de techniek van Wim Hof worden afvalstoffen opgeruimd en komt er op celniveau meer energie vrij. De pijnappelklier, ook wel de zetel van de ziel genoemd, wordt geactiveerd. Dat zou een positief effect hebben op je gemoedstoestand.

Conclusie

Wim Hof loopt over van passie en enthousiasme om zijn missie wereldkundig te maken, hierdoor zal hij misschien niet door iedereen begrepen worden. Daarom was ik blij verrast door de manier waarop Koen de Jong in Koud Kunstje de methode uitlegt en in perspectief plaatst. Koen is ook enthousiast, maar neemt een gepaste afstand om de boodschap van Wim toe te lichten. Daarin is hij zeer geslaagd. Na het lezen van Koud kunstje begrijp je hoe de Wim Hof methode is ontstaan, uit welke componenten de methode bestaat en wat het je kan opleveren. Zonder valse beloftes, maar met de positieve intentie om iedereen uit te nodigen er zijn of haar voordeel mee te doen.