Recensie Chronische vermoeidheid nooit meer!

Door Marieke Kops

Recensie Chronische vermoeidheid nooit meer
Mensen die last hebben van chronische vermoeidheid lopen vaak vast in het medische circuit. Artsen kijken doorgaans alleen vanuit hun eigen discipline naar de symptomen. Stans van der Poel schrijft in Chronische vermoeidheid nooit meer! over haar praktische en wetenschappelijk bewezen methode om chronische vermoeidheid en gerelateerde klachten integraal aan te pakken.

Het lichaam maakt overuren

Eén van de stellingen over chronische vermoeidheid is dat het tussen de oren zou zitten en het een kwestie van gedragsverandering is. Stans van der Poel is het hier niet mee eens. Ze ontdekte dat het lichaam van chronisch vermoeide mensen continue in actieve staat verkeert. Ook in rust en tijdens het slapen gaat het lichaam door op een manier alsof het zware inspanning aan het leveren is. Het lichaam is na een nacht slapen dus niet uitgerust, omdat er geen herstel plaatsvindt. Er is sprake van een continue disbalans, waardoor de energievoorraden uitgeput worden.

Energy Control Methode

De methode van Stans van der Poel heet de Energy Control Methode. Deze methode is tot stand gekomen na jarenlang onderzoek en praktijkervaring. Bij de Energy Control Methode gaat het om het terugvinden van de balans: het normaliseren van de lichamelijke processen die het energiepeil regelen. Stans van der Poel ontwikkelde zelf meetapparatuur om de disbalans in kaart te brengen. Zo worden er verschillende aspecten van de ademhaling geanalyseerd in relatie tot de hartslag. Vervolgens wordt er een plan opgesteld om door middel van gestructureerde training en ademhalingsoefeningen de energievoorraad geleidelijk op te bouwen. Gerelateerd aan het bewegingsplan worden er ook tips gegeven over voeding en de relatie tussen lichaam en geest. Door het hele land zijn er therapeuten die opgeleid zijn door Stans van der Poel en die de meetapparatuur tot hun beschikking hebben. In het boek staat ook beschreven hoe je de methode zonder tussenkomst van een therapeut kunt uitvoeren.

Voor wie?

Het boek Chronische vermoeidheid nooit meer! is niet alleen bruikbaar voor mensen met de diagnose ME/CVS of fybromialgie, maar ook voor mensen met een burn-out en andere klachten. Onder de noemer chronische vermoeidheid vallen namelijk uiteenlopende fysieke en mentale symptomen, deze worden in het boek beschreven. Omdat de aanpak van de Energy Control Methode integraal is en zich richt op de oorzaak, kunnen er uiteenlopende klachten worden behandeld.

Conclusie

Met Chronische vermoeidheid nooit meer! zijn Stans van der Poel en co-auteur Iris van der Zanden er in geslaagd een boek te schrijven dat concrete handvatten geeft voor mensen die chronisch vermoeid zijn. De Energy Control Methode geeft inzicht in je energieniveau en de mate waarin je kunt ontspannen. Het sterke aan de methode is dat de factoren die dit bepalen meetbaar en beïnvloedbaar zijn. Er kan dus heel gericht een plan van aanpak opgesteld worden met tevens meetbare doelstellingen. Dit geeft hoop voor mensen die het vertrouwen in een oplossing voor chronische vermoeidheid hebben opgegeven. Je kunt zelf, al dan niet onder begeleiding, op een praktische manier sturing gaan geven aan je lijf en geest. Je neemt de touwtjes weer in handen. Het lijkt mij het proberen waard, een investering in een goede ademhaling, beweging en ontspanning levert je altijd iets op.