Recensie Broodbuik

Door Marieke Kops

Recensie Broodbuik William Davis
Tarwe maakt een groot deel uit van het westerse voedingspatroon. Het Voedingscentrum adviseert om veel volkoren graanproducten te eten. De Amerikaanse preventiecardioloog William Davis werpt in Broodbuik een heel ander licht op tarwe. Het eten van tarwe is volgens hem een aanslag op je gezondheid.

De ontwikkeling van tarwe

Tarwe zit in talloze voedingsmiddelen en is wereldwijd het meest geconsumeerde graan. De huidige tarwe is vanaf de tweede helft van de vorige eeuw in laboratoria gekweekt ter bevordering van grootschalige productie met hoge oogstopbrengst tegen lage kosten. De oorspronkelijke tarwesoort heeft vanaf die tijd grote veranderingen ondergaan, zo is het uiterlijk van de tarwe helemaal veranderd. De moderne tarwesoorten hebben in tegenstelling tot hun voorouders korte, stevige stengels en grote zaadknoppen. De moderne tarwe overleeft het niet in de natuur, plant een tarwezaadje in het wild en het zal niets worden. Alleen met ingrijpen van mensen, lees het toedienen van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, kan de moderne tarwe groeien. Er zijn in de loop van de tijd duizenden nieuwe stammen op de markt gekomen, echter zonder dat de invloed daarvan op onze gezondheid onderzocht is.

Moderne tarwe heeft zijn weg gevonden naar de wereldwijde menselijke voedselvoorziening waarbij geen enkele vraag werd gesteld over zijn geschiktheid voor menselijke consumptie, ondanks alle genetische veranderingen waarbij honderden, zo niet duizend van zijn genetisch bepaalde eigenschappen zijn aangepast.
(Broodbuik pagina 46)

De gevaren van tarwe

Het eten van moderne tarwe levert volgens William Davis gevaren op voor je gezondheid. Hij heeft het in Broodbuik over de verslavende eigenschappen van tarwe, mensen die stoppen met het eten van tarwe kunnen zelfs ontwenningsverschijnselen krijgen. Tarwe wekt ook je eetlust op, het zorgt ervoor dat je steeds opnieuw zin hebt in tarweproducten. Het geeft enorme pieken in de suikerspiegel, die je lichaam moet opvangen met de aanmaak van veel insuline. Daarnaast heeft tarwe nog een aantal minder fijne eigenschappen die door William Davis uitgebreid worden beschreven. Je hoeft geen glutenintolerantie of coeliakie te hebben om last te hebben van tarwe. Het totaal aan eigenschappen van tarwe maakt dat je door dagelijkse consumptie van dit graan kans hebt op de ontwikkeling van onder andere visceraal vet (buikvet), diabetes, osteoporose, reuma, artritis, staar, hartaandoeningen, neurologische aandoeningen en huidproblemen.

Tarwe triggert een cyclus van verzadiging en honger die door insuline wordt aangedreven en die gelijk opgaat met de ups en downs van euforie en ontwenning, vervorming van de neurologische functie en verslavende gevolgen. En allemaal leiden ze tot vetopslag.
(Broodbuik pagina 77)

Leven zonder tarwe

In het laatste gedeelte van Broodbuik geeft William Davis concrete tips over een leven zonder tarwe. Je vindt er lijstjes met te mijden producten en een overzicht van etenswaren die passen bij het tarweloze voedingspatroon. Het boek wordt afgesloten met voorbeeldrecepten, ter illustratie dat tarwevrij leven geen straf hoeft te zijn. Dat Williams Davis adviseert lijnzaadwraps in de magnetron te maken, moeten we hem dan maar vergeven. William Davis benoemt in zijn eindconclusie kort dat er meer westerse voedingsgewoontes niet gezondheidsbevorderend zijn (zoals de angst voor verzadigd vet). Hij stelt dat de voedingsadviezen van de overheid niet juist zijn en dat een beleidswijziging daarover hand in hand moet gaan met de aanpassing van de adviezen over ‘gezonde volkoren producten’.

Conclusie

Recensie Broodbuik William Davis
Broodbuik is zowel in de Verenigde Staten als in Nederland een veelbesproken bestseller geworden. William Davis gaat er 200% voor om zijn lezers te overtuigen van het gevaar van tarwe. Het feit dat William Davis bijna alle welvaartsziektes en kwalen relateert aan tarwe komt op voorhand misschien ongeloofwaardig over en zijn wetenschappelijke stellingen hebben al veel tongen beroerd. Zijn stellingen worden echter onderstreept door zijn praktijkervaringen als cardioloog. Met het elimineren van tarwe uit het dieet van zijn patiënten hebben veel patiënten opvallende genezingen ondergaan. Het is William Davis te prijzen dat hij als cardioloog niet gelijk naar het receptenblok grijpt of voor dure medische ingrepen kiest, maar eerst de leefstijl van zijn patiënten onder de loep neemt. Ik vind de belangrijkste les van Broodbuik dat het bewustzijn creëert over de zorgwekkende mate waarin onze dagelijkse voedingsbronnen zijn doorgekweekt ten behoeve van massaproductie. Alleen al het inzicht dat het hoofdbestandsdeel van onze maaltijden en het paradepaardje van het Voedingscentrum niet zo vanzelfsprekend natuurlijk en gezond is, maakt Broodbuik het lezen waard.

…we zijn getuige van een door mensen gerealiseerde gedaantewisseling die niet verschilt van het volpompen van vee met antibiotica en groeihormonen terwijl ze veroordeeld zijn om in megastallen te ‘leven’. Misschien kunnen we herstellen van de catastrofe die wij landbouwkunde noemen. Maar de eerste grote stap is om te erkennen wat we hebben gedaan met dat spul dat wij ‘tarwe’ noemen.
(Broodbuik pagina 254)