Boekrecensie Ik, hardloper

Door Marieke Kops

Ik hardloper recensie
Stans van der Poel en Koen de Jong zetten in het boek Ik, hardloper het hardlopen in een vernieuwend en breed perspectief. Door een andere aanpak kun je met minder trainingskilometers betere resultaten halen. Voor zowel ervaren hardlopers als hardlopers in spe zorgt dit boek voor menig eye-opener.

Energie opbouwend trainen

Stans en Koen stellen dat de meeste hardlopers te hard en te vaak trainen en in rust sneller ademen dan nodig is. Dat gaat ten koste van je energie en vergroot de kans op blessures. Hun aanpak gaat daarentegen uit van energie opbouwend sporten, zodat het hardlopen ook energie oplevert voor andere activiteiten, zoals je werk. De trainingsschema’s berusten op een combinatie van minder kilometers lopen, rustiger lopen, bewust ademen en tijd nemen voor herstel. Zelfs bij de voorbereiding van een marathon bestaan de trainingen van Stans en Koen uit maximaal 14 kilometer.

Ademhaling en adempatroon

Een belangrijke pijler uit de aanpak van Ik, Hardloper is de frequentie van de ademhaling en het adempatroon. De meeste mensen ademen in rust – bijvoorbeeld zittend achter de computer – te snel en/of te diep. De ademhaling past niet bij de activiteit van het lichaam, zittend op een stoel adem je alsof je aan het rennen bent. Het lichaam krijgt een paradoxaal signaal en dat geeft een gevoel van onrust en gejaagdheid. Om de ademhaling in balans te brengen met de mate van activiteit van het lichaam, is het advies van Stans en Koen om voor, tijdens en na de training een ademhalingsoefening te doen.

Hieronder de oefening zoals je die kunt doen voor een looptraining:
– Adem in door je neus
– Adem uit door je neus
– Pauzeer na de uitademing
De oefening is eenvoudig en daarbij zijn twee dingen van belang: dat je na een uitademing niet zo lang mogelijk pauzeert en dat je niet overdreven diep weer inademt.
(Ik, hardloper pagina 19)

Trainen op basis op hartslag

In het boek vind je uitgewerkte trainingsschema’s voor beginners (2,5 kilometer tot 10 kilometer) en schema’s voor de halve en hele marathon. De hoogte van je hartslag is leidend voor je training. De trainingsschema’s zijn gebaseerd op de zogenaamde d1 en d2 hartslagzones, met het accent op d2. Als je traint in hartslagzone d2 dan ben je actief aan het sporten en heb je een versnelde ademhaling, maar je hebt nog wel lucht over. Het effect van deze trainingsaanpak is dat je in de loop van de tijd steeds meer energievoorraad opbouwt.

Een algemene tip om jezelf te controleren of een training goed is geweest, is een controle na 36 uur. Na die tijd kan je lichaam optimaal hersteld zijn van een matig intensieve training. Of dat zo is kun je zelf prima aanvoelen. Als je na anderhalve dag een energieboost hebt, dan zit je goed.
(Ik, hardloper pagina 36)

ChiRunning

In Ik, hardloper is ook een hoofdstuk gewijd aan ChiRunning, dat qua uitgangspunten goed aansluit bij de visie van Stans en Koen. ChiRunning bestaat uit het ontwikkelen van vier basisvaardigheden: trainen met aandacht, luisteren naar je lichaam, goede ademhaling en ontspanning.

Hardlopen wordt net zoiets als je aan tai chi of aan yoga doet: een oefenpraktijk, waarmee je je vaardigheden steeds verder wilt verbeteren. Het gaat vooral om de kwaliteit van je beweging en niet alleen maar om hoe ver en hoe snel.
(Ik, hardloper pagina 70)

Inspanningstest

Stans van der Poel heeft apparatuur ontwikkeld waarmee de hartslag en het adempatroon in beeld kan worden gebracht. Deze apparatuur wordt gebruikt tijdens een inspanningstest. Na afloop heb je een overzicht van je lichamelijke toestand in rust, tijdens inspanning en tijdens het herstel. Ook weet je welke hartslagzones voor jou van toepassing zijn voor het trainen in d1 en d2. Achterin het boek staat een overzicht van adressen waar je zo’n inspanningstest kunt doen.

Wat nog meer

Naast de uitleg en theoretische onderbouwing van de trainingsaanpak komen er nog meer onderwerpen aan bod, zoals de keuze van de juiste hardloopschoen, blessures, het gebruik van de hartslagmeter, overgewicht, voeding – het belang van gezonde vetten – en hardlopen als medicijn voor onder andere chronische vermoeidheid en depressie.

Conclusie

Ik, hardloper is een zeer compleet hardloopboek. Door het hardlopen te relateren aan ademhaling, hartslag, ontspanning, herstel en voeding geeft het boek een haast holistische visie op hardlopen. De kracht van de bijbehorende trainingsaanpak is dat je gezondheid en welbevinden verbeteren en je je meer bewust wordt van de signalen van je lichaam. Kortom: Ik, hardloper heeft zijn plek op Mooigeschreven.nl meer dan verdiend.