Recensie Het kokosoliewonder

Recensie Het kokosoliewonder
De twee boeken van Bruce Fife over kokos: Het kokosoliewonder en Kokosnoot geneest.

Het boek Het kokosoliewonder van Bruce Fife is een 280 pagina’s tellend boek dat uitgebreid ingaat op de gezondheidsvoordelen van kokosolie, gebaseerd op de meest recente inzichten en onderzoeken. Ook vind je in Het kokosoliewonder 50 recepten met kokosolie.

Wie is Bruce Fife?

Bruce Fife is een voedingsdeskundige en natuurarts uit de Verenigde Staten die zich verdiept heeft in de eigenschappen van kokosolie. Hij wordt gezien als een autoriteit op dat gebied en is voorzitter van het Coconut Research Center. Het doel van deze organisatie is mensen en zorgprofessionals objectief te informeren over het gebruik van kokosolie.

De helende eigenschappen van kokosolie

Kokosolie kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden en is volgens de schrijver een unieke olie met een groot aantal helende eigenschappen. Zo versterkt het gebruik van kokosolie het immuunsysteem, verbetert het de spijsvertering en helpt het bij afvallen. Het draagt bij aan de voorkoming van hart- en vaatziekten, diabetes, artritis, kanker en tal van andere aandoeningen. Ook is kokosolie een middel tegen huidveroudering en zorgt het voor glanzend haar.

Onderbouwing

Bij de onderbouwing van al die positieve eigenschappen beroept Bruce Fife zich zowel op wetenschappelijke onderzoeken als op observaties van volkeren waarbij kokosnoten een belangrijk deel van de voedselvoorziening zijn of waren. Ook geeft hij voorbeelden uit zijn eigen leven en van de toepassingen van kokosolie in zijn praktijk als natuurarts. Hij geeft een duidelijke uitleg over de betekenis van de termen enkelvoudig, meervoudig, verzadigd en onverzadigd vet en waarom juist kokosolie qua samenstelling een uniek vet is.

De lobby van de soja-industrie

Een heel interessant stuk van het boek is het verhaal over de lobby van de Amerikaanse soja-industrie, die midden jaren tachtig startte. Tot die tijd was het gebruik van tropische oliën, zoals kokosolie, heel normaal en geaccepteerd. De macht van de samenwerking tussen industrie en politiek heeft er echter voor gezorgd dat we zijn gaan geloven dat verzadigde vetten, inclusief kokosolie, ongezond zijn. Ten gunste van onverzadigde plantaardige oliën gewonnen uit onder andere soja, want die zijn volgens de lobby wel gezond.

Transvetzuren

Rond 1990 vindt er een massale overstap plaats van bakken/frituren in tropische oliën en rundervet naar het gebruik van gehydrogeneerde plantaardige oliën. Ook de fastfoodindustrie stapt over en de markt voor tropische oliën stort in. Deze overstap zorgt voor een hoger vetgehalte van de gefrituurde etenswaren en we krijgen te maken met giftige transvetzuren, die ontstaan tijdens de verhitting van deze ‘gezonde’ vetten.

Conclusie

Het kokosoliewonder geeft je een beeld van de geschiedenis van het gebruik van kokosolie als voedingsmiddel, verzorgingsproduct en medicijn. Voor zowel mensen die behoefte hebben aan de wetenschappelijke onderbouwing c.q. de scheikundige samenstelling van kokosolie als mensen die meer praktisch geïnteresseerd zijn, is dit boek een aanrader.